In Nederland eten we minstens 5g vezels per dag te weinig

Gemiddeld krijgen we in Nederland dagelijks 20 gram vezels binnen, terwijl de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) 25 gram per dag is. Dit betekent dat de meeste Nederlanders er te weinig van binnenkrijgen! Vezels zijn om tal van redenen belangrijk en zijn essentieel voor een gezonde werking van het spijsverteringskanaal.

Meloensalade met ham

<li>30 g <b>All-Bran</b><sup></sup> Flakes</li>
<li>een stuk meloen</li>
<li>1 tomaat</li>
<li>2 plakken ham</li>
<li>een paar blaadjes sla</li>
<li>extra vierge olijfolie</li>
<li>zout en peper naar smaak</li>

2 personen

Ingrediënten

  • 30 g All-Bran Flakes
  • een stuk meloen
  • 1 tomaat
  • 2 plakken ham
  • een paar blaadjes sla
  • extra vierge olijfolie
  • zout en peper naar smaak

Bereiding

Snijd de meloen in blokjes of plakjes, de ham in reepjes en de tomaat in schijfjes. Meng de meloen, ham en tomaat met de slablaadjes.

Maak het gerecht af

Breng op smaak met olijfolie, zout en een beetje peper en bestrooi met All-Bran.

Meloensalade met roquefort en verse kaas

tag_95

2 personen

Ingrediënten

  • 20 g All-Bran Plus
  • 2 schijven meloen
  • 2 krabsticks
  • 40 g verse kaas
  • 5 blokjes roquefort
  • 20 g rozijnen en pijnboompitten
  • 4 blaadjes friseesla
  • olijfolie en zout

Bereiding

Leg de meloenschijven op de rand van een bord. Leg de friseeblaadjes, de krabsticks en de verse kaas bij de meloen. Strooi de blokjes roquefort, de rozijnen en de pijnboompitten over de friseeblaadjes.

Maak het gerecht af

Bestrooi met All-Bran Plus en breng op smaak met olijfolie en zout.

Salade met aardbeien

Maak de salade af met olijfolie, zout en balsamicoazijn en bestrooi met <b>All-Bran</b><sup></sup> Flakes.

2 personen

Ingrediënten

  • 30 g All-Bran Flakes
  • 5 blaadjes krulsla
  • 4 aardbeien
  • 10 blokjes ricotta
  • 10 blokjes roquefort
  • olijfolie
  • balsamicoazijn uit Modena en zout

Bereiding

Snijd en was de sla, en laat goed uitlekken. Leg de sla op een bord en voeg de in dunne plakjes gesneden aardbeien, de roquefort en de ricotta toe.

Maak het gerecht af

Maak de salade af met olijfolie, zout en balsamicoazijn en bestrooi met All-Bran Flakes.

Salade met tomaten

tag_115

Ingrediënten

  • 250 g sperzieboontjes
  • 3 uien
  • 6 middelgrote tomaten
  • 80 g All-Bran Plus
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 afgestreken eetlepels Provençaalse kruiden
  • zout
  • peper
  • poivre

Bereiding

Snijd de sperzieboontjes in kleine stukjes van 1,5 tot 2 cm en kook ze beetgaar.

Schil de uien en hak ze fijn. Verwarm de olie in een pan en fruit de uien in de hete olie goudbruin (ongeveer 3 minuten).

Voeg alle ingrediënten toe en laat het mengsel op een hoog vuur zonder deksel gedurende 5 minuten bakken. Nu en dan omroeren.

Je kan dit gerecht warm of koud opdienen, als voor- of bijgerecht.

Salade met appel en druiven

tag_115

Ingrediënten

  • 2 potjes magere yoghurt
  • 1 koffielepel suiker
  • 1 koffielepel citroensap
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • 1 theelepel zout
  • 150 g rode appel, geschild en in stukjes gesneden
  • 150 g fijn gesneden groene selder
  • 150 g verse druiven (of 40 g rozijnen)
  • 50 g All-Bran Plus
  • enkele slablaadjes

Bereiding

Meng in een kom yoghurt, suiker, citroensap, peterselie en zout.

Voeg de appel, de selder en de druiven toe. Dek af en bewaar op een koele plaats.

Voor het opdienen meng je er de All-Bran onder.

Schik de slablaadjes in een slakom of in individuele schaaltjes en schep er het appelslaatje op.

Bladerdeeggebak met champignons

tag_140

Ingrediënten

  • 450 g Parijse champignons
  • 225 g magere verse kaas
  • 50 ml natuuryoghurt
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 koffielepel peper
  • 1 eetlepel dille
  • 75 g All-Bran Plus
  • 2 fijn gehakte sjalotjes
  • 3 eetlepels gehakte peterselie
  • 2 eetlepels citroens

Bereiding

Verwarm de oven voor op 190°C. Vet een bakplaat in met olie.

Bak de champignons gedurende 5 minuten. Laat ze uitlekken en leg ze in een slakom. Voeg de verse kaas toe en meng dit zorgvuldig. Meng daarna alle andere ingrediënten erdoorheen.

Spreid op een droog oppervlak een blad bladerdeeg uit.

Leg het tweede uitgerolde blad met een zijkant op het midden van het eerste blad. Verbind de vijf bladen bladerdeeg op deze manier in de lengte aan elkaar en bestrijk ze met olijfolie. Schep de helft van de vulling op het begin van het deeg en rol de vijf bladen voorzichtig op om een soort gevulde boomstam te vormen. Vouw dan de zijkanten dicht. Besprenkel de bovenkant met olie en leg de rol voorzichtig op de bakplaat. Maak op dezelfde manier van de vijf overgebleven bladerdeegbladen een tweede rol en leg hem op de bakplaat naast de eerste.

Bak gedurende 40 tot 60 minuten.

Snijd de twee rollen voorzichtig in 8 porties met een kartelmes.

Warm opdienen.

Taart met groenten

tag_158

Ingrediënten

    Voor het deeg
  • 100 g All-Bran Plus
  • 75 g volle tarwebloem
  • 40 g tarwebloem
  • 25 g margarine
  • 1/2 glas water
  • 1 theelepel zout
  • Voor de vulling
  • 1/2 gehakte ui
  • 1 fijn gehakt lookteentje
  • 300 g Parijse champignons
  • 1 gehakte groene pa

Bereiding

Meng de All-Bran Plus met de twee bloemsoorten. Voeg de margarine toe en bewerk tot een grof deeg. Bevochtig met wat gezouten water om een stevig deeg te verkrijgen. Beboter een taartvorm en bekleedt ze met het deeg dat je stevig met de handpalm aandrukt. Laat in een oven van 220°C gedurende 6 minuten bakken. Het deeg moet lichtbruin kleuren. Neem uit de oven en verlaag de temperatuur ervan tot 180°C.

Stoof op een zacht vuurtje in wat water de ui, de knoflook, de champignons en de groene paprika. Laat uitlekken. Leg in de kom van de mixer de verse kaas, de helft van de geconcentreerde melk, de mosterd, het zout en de eieren. Mix op middelmatige snelheid tot het mengsel glad is.

Voeg er dan de rest van de geconcentreerde melk bij en meng opnieuw.

Bekleed de taartbodem met de afgekoelde groenten en de mozzarella op de bodem van de taart. Giet daarop de gemixte vulling. Bak in een matig warme oven van 180°C gedurende ongeveer 45 minuten. Wacht 10 minuten alvorens de taart in 8 porties te snijden. Versier naar wens de bovenkant met kwartjes tomaat en/of tuinkers.

Pompoensoep

tag_177

Ingrediënten

  • 400 g pompoen
  • 100 ml room
  • 100 ml kokosmelk
  • 50 g All-Bran Plus
  • zout en peper
  • 20 g verse gember (facultatief)

Bereiding

Schil de pompoen en snijd deze in dobbelsneetjes die je in licht gezouten water laat koken gedurende ongeveer 20 minuten.

Laten uitlekken en de pompoen tot moes mixen. Deze moes leng je aan met de room en de kokosmelk (eventueel ook wat water bijvoegen) zodat de roomsoep goed smeuïg wordt.

Voeg de gehakte gember en de All-Bran Plus toe. Breng op smaak met zout en peper.

Zeer warm opdienen.

Tomatensoep met selderie

tag_193

Ingrediënten

  • 15 g margarine
  • 1 grote fijngehakte ui
  • 1 gepelde en geperste teen knoflook
  • 3 takjes schoongemaakte en in schijfjes gesneden selderij
  • 900 g gepelde en in vieren gesneden tomaten
  • 50 g All-Bran Plus
  • 2 eetlepels verse gehakte tijm o
  • peper naar smaak
  • verse peterselie of verse tijm voor het garneren

Bereiding

De margarine in een kleefvrije pan laten smelten. De ui, knoflook en selderij op een zacht vuurtje gedurende 5 minuten laten bakken. De tomaten, All-Bran Plus, tijm en bouillon eraan toevoegen. Aan de kook brengen en 20 tot 25 minuten laten sudderen tot de soep volledig gaar is.

De soep in de mixer doen, naar smaak afwerken en met wat tijm of verse peterselie opdienen.

Pizza met ham en champignons

Voor het deeg
<li>100 g <b>All-Bran</b><sup></sup> Plus</li>
<li>75 g volle tarwebloem</li>
<li>40 g tarwebloem</li>
<li>25 g margarine</li>
<li>1/2 glas water</li>
<li>1 theelepel zout</li>
Voor de vulling
<li>1/2 gehakte ui</li>
<li>1 fijn gehakt lookteentje</li>
<li>300 g Parijse champignons</li>
<li>1 gehakte groene pa</li>

Ingrediënten

    Voor het vulsel
  • 50 g spek
  • 100 g Parijse champignons
  • 125 g tomatenpuree
  • 1/5 theelepel marjolein
  • 50 g Edammer kaas
  • Voor het deeg
  • 14 g gist
  • 10 cl warm water
  • 200 g bloem
  • 7 g suiker
  • 50 g boter met laag vetgehalte
  • 1 geklopt ei
  • 50 g All-Bran Plus
  • 1/2 theelepel zout

Bereiding

Een taartvorm van ongeveer 24x34 cm lichtjes beboteren. De gist met wat lauw water aanmengen en er daarna beetje bij beetje 10 cl warm water aan toevoegen.

De bloem in een slakom doen, in het midden een kuiltje maken en hierin de vochtige gist en de suiker schenken. De vloeibare massa met een beetje bloem bestrooien en 15 minuten op een warme plaats laten rijzen tot een luchtig mengsel ontstaat.

De boter met laag vetgehalte laten smelten en het geklopte ei erin mengen. Bestrooien met All-Bran Plus en een beetje zout en daarna aan het mengsel toevoegen.

Met de bloem vermengen en het deeg zodanig kneden tot het smeuïg en elastisch wordt (ongeveer 5 - 10 minuten). Afdekken en gedurende 30 minuten op een warme plaats laten rijzen.

Het spek in dunne reepjes en de champignons in schijfjes snijden.

Nu het deeg nogmaals lichtjes beslaan en het daarna op een met bloem bestrooide plank met de deegrol uitrollen en hiermee de bodem van de vorm vullen. Dan de tomatenpuree over het deeg verdelen en met marjolein bestrooien. Hierover de plakjes kaas, de reepjes spek en de champignons leggen en 15 minuten bij omgevingstemperatuur laten rijzen.

25 minuten in de oven bij 220°C laten bakken en warm opdienen.

Taartjes met verse zalm

Voor het deeg
<li>100 g <b>All-Bran</b><sup></sup> Plus</li>
<li>75 g volle tarwebloem</li>
<li>40 g tarwebloem</li>
<li>25 g margarine</li>
<li>1/2 glas water</li>
<li>1 theelepel zout</li>
Voor de vulling
<li>1/2 gehakte ui</li>
<li>1 fijn gehakt lookteentje</li>
<li>300 g Parijse champignons</li>
<li>1 gehakte groene pa</li>

Ingrediënten

    Voor het deeg
  • 160 g All-Bran Plus
  • 50 g boter
  • 2 eieren
  • Voor de vulling
  • 4 zalmfilets
  • 1 citroen
  • 250 g magere verse kaas
  • een snuifje zout, peper en curry
  • slablaadjes, peterselie of muntblaadjes en enkele garnalen

Bereiding

Maal de 160 g All-Bran Plus tot fijn poeder, bijvoorbeeld met een elektrische staafmixer

Smelt de boter en voeg die vervolgens samen met de eieren toe aan het All-Bran Plus poeder. Roer dit gedurende 3 minuten.

Bedek 6 kleine taartvormen met dit deeg. Druk het deeg met behulp van de achterkant van een lepel goed tegen de bodem en de zijkanten. Zet de taartvormen gedurende 10 minuten in de oven (235°C).

Haal ze vervolgens uit de oven en laat ze afkoelen. Daarna koel bewaren.

Snijd de zalm in grove stukken en besprenkel deze met het sap van de citroen.

Klop de verse kaas samen met de rest van het citroensap, het zout, de peper en een mespunt curry op en meng dit met de gesneden zalm. Haal de taartbodems voorzichtig uit de vormen en vul ze met het mengsel van verse kaas en zalm.

Zet elk taartje op een bedje van sla op een bord en versier het geheel met een garnaal en muntblad of peterselie.

Lasagne met tuingroenten

tag_244

4 personen

Ingrediënten

  • 110 g All-Bran Flakes
  • 130 g champignons in plakjes
  • 50 g fijngehakte uien
  • 150 ml gezeefde tomaten
  • 4 geschilde tomaten
  • 2 pakken diepvries- of verse spinazie
  • ongeveer 500 g lasagnebladen
  • 250 g hüttenkäse
  • 200 g mozzarella
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 1 teentje fijngesneden knoflook

Bereiding

Zeef de tomaten samen met de gezeefde tomaten. Bak de knoflook, ui en gezeefde tomaten in olijfolie. Verkruimel het bouillonblokje en voeg toe met de peterselie, basilicum, oregano en peper. Laat 5 minuten koken. Voeg de champignons toe en laat weer 5 minuten koken.

Kook de lasagnebladen een voor een in een pan met kokend water. Leg de gekookte bladen vervolgens in koud water. Kook de spinazie en houd deze apart.

Meng de hüttenkäse met de verkruimelde
All-Bran. Bekleed de bodem van een ingevette ovenschaal met een laagje lasagnebladen en leg er achtereenvolgens een laagje spinazie, een laagje hüttenkäse met All-Bran en een laagje tomatensaus met champignons op. Herhaal alle laagjes nog een keer.

Maak het gerecht af

Zet 20 minuten in een oven op 200º C of tot de lasagne warm is. Bestrooi met gehakte peterselie.

Pasta met kaas

tag_272

4 personen

Ingrediënten

  • 70 g All-Bran Plus
  • 500 g gekleurde pasta
  • 40 g parmezaanse kaas
  • 2 theelepels gehakte basilicum
  • 1 verkruimeld kippenbouillonblokje (1 eetlepel)
  • 4 theelepels ui, fijngehakt
  • 1 teentje fijngesneden knoflook
  • 3 theelepels vers gehakte peterselie
  • 2 eetlepels gesmolten margarine
  • 1 theelepel oregano

Bereiding

Kook de pasta beetgaar in een pan met voldoende water en zout. Doe ondertussen de knoflook, ui, basilicum, oregano en
All-Bran Plus in een koekenpan en fruit in een beetje olijfolie tot de ui glazig is. Meng vervolgens de kippenbouillon er doorheen.

Maak het gerecht af

Leg de gekookte pasta op de borden en doe de gesmolten margarine eroverheen. Doe het mengsel erbij met een beetje parmezaanse kaas en peterselie.

Minestronesoep

Zet 20 minuten in een oven op 200º C of tot de lasagne warm is. Bestrooi met gehakte peterselie.

2 personen

Ingrediënten

  • 140 g All-Bran Plus
  • 140 g aardappels in blokjes
  • 500 g fijngesneden tomaat
  • 210 g courgette in blokjes
  • 210 g wortel in blokjes
  • 140 g diepvrieserwten
  • 45 g fijngesneden ui
  • 750 ml magere kippenbouillon
  • 45 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 teentje fijngesneden knoflook
  • 2 takjes peterselie
  • 70 g fijngesneden bleekselderij
  • 3 laurierblaadjes

Bereiding

Doe de ui en de knoflook in een pan met hete olie. Voeg vervolgens de courgette, de wortel, de aardappel en de bleekselderij toe.

Bak de ingrediënten 5 minuten en roer regelmatig door. Voeg beetje bij beetje de tomaat, kippenbouillon, laurierblaadjes en peterselie toe. Doe het deksel op de pan en laat de soep 10 minuten zachtjes koken. Roer de soep regelmatig door.

Doe de erwten erbij en laat nog eens 10 minuten op laag vuur sudderen tot de groenten zacht zijn.

Maak het gerecht af

Haal de peterselie en de laurierblaadjes eruit en doe de All-Bran Plus erbij. Bestrooi voor het serveren met een beetje Parmezaanse kaas en All-Bran.

Rundvlees en groente Oosterse stijl

<li>225 g ananas op sap uit blik</li>
<li>½ tl gember</li>
<li>1 el sojasaus</li>
<li>2 teentjes knoflook, gehakt</li>
<li>450 g lendenbiefstuk (in dunne reepjes gesneden)</li>
<li>100 g <b>All-Bran</b><sup></sup> Plus</li>
<li>1 tl maïsmeel</li>
<li>450 g roerbakgroenten (paprika's, uien, babymaïs, taugé)</li>
<li>Plantaardige olie om in te bakken</li>

Aantal personen: 8 Heerlijk malse steak, intense smaken, knapperige groenten.

Ingrediënten

  • 225 g ananas op sap uit blik
  • ½ tl gember
  • 1 el sojasaus
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 450 g lendenbiefstuk (in dunne reepjes gesneden)
  • 100 g All-Bran Plus
  • 1 tl maïsmeel
  • 450 g roerbakgroenten (paprika's, uien, babymaïs, taugé)
  • Plantaardige olie om in te bakken

Bereiding

Laat de ananas uitlekken en bewaar het sap.

Meng in een kom 2 eetlepels ananassap met de gember, de sojasaus en de knoflook. Voeg het vlees toe en smeer het volledig in met de marinade. Afdekken en 2 uur in de koelkast laten staan.

Verkruimel de All-Bran Plus en bedek het vlees ermee. Apart zetten.

Meng in een kleine kom het maïsmeel, de rest van het ananassap en 30 ml water en zet dit apart.

Roerbak de groenten enkele minuten met een klein beetje olie in een wok of koekenpan. Het is belangrijk dat ze knapperig blijven. Haal ze uit de wok.

Leg het gemarineerde vlees in de wok en roerbak het in de olie tot het bruin is.

Schenk het maïsmeelmengsel over het vlees en breng het al roerend aan de kook.

Voeg de ananas en de groenten toe. Opnieuw aan de kook brengen.

Serveren met rijst of noedels.

Gebakken zalm met stukjes appel

tag_357

Ingrediënten

  • 1 appel (golden delicious)
  • 40 g rozijnen
  • 4 moten zalm (4 x 150 g)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 20 g boter
  • 60 g All-Bran Plus
  • 100 g verse spinazie

Bereiding

Snijd de appel in dobbelsteentjes van ongeveer 1/2 centimeter en wel de rozijnen 10 minuten in warm water.

Bak de zalmmoten in olijfolie. Doe de boter in dezelfde pan en laat deze smelten tot ze schuimt. Voeg vervolgens de appeldobbelsteentjes, de rozijnen en de
All-Bran Plus toe.

Leg, voor de presentatie, enkele blaadjes verse spinazie in het midden van een bord. Leg de zalm hierop en verspreid de vulling op en rondom de zalm.

Indische kip

tag_357

Ingrediënten

  • 60 g boter
  • 4 grote in fijne lamellen gesneden uien
  • 1 pijpje kaneel
  • 10 peperkorrels
  • 10 g vers gehakte gember
  • 2 gehakte teentjes knoflook
  • 1/2 theelepel Spaanse peper
  • 1 theelepel paprika
  • 1 eetlepel gehakte koriander
  • 1,5 kg in stukken gesn
  • 80 g fijngehakte All-Bran Plus
  • 1/2 liter drinksoja zout

Bereiding

Op een matig vuurtje in een gietijzeren stoofpan de boter en olie verwarme.

Wanneer het geheel goed heet is, de ringetjes ui, het pijpje kaneel en de peperkorrels fruiten. Zodra de ringetjes ui doorzichtig zijn er de andere specerijen aan toevoegen: gember, knoflook, Spaanse peper, paprika, koriander en al roerend (2 tot 3 minuten) fruiten.

Vervolgens de kip toevoegen en deze aan alle kanten bruin laten worden. Er wat All-Bran Plus en soja aan toevoegen. Het geheel met wat zout overstrooien, afdekken en op een zacht vuurtje gedurende 35 tot 40 minuten laten bakken.

Vis met aardappelpuree

tag_357

Ingrediënten

  • 1 koffielepel All-Bran
  • 280 g aardappels, geschild en in kleine stukjes gesneden
  • 2 visfilets van elk 150 g
  • Kruiden/specerijen:
  • 1 koffielepel fijngehakte koriander
  • 1 koffielepel komijnzaad
  • 1 koffielepel geraspte gember 1 koffielepel fijngehakte munt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • een paar druppels sesamolie
  • 1 koffielepel citroensap
  • 1 koffielepel olijfolie
  • 140 g raketsla

Bereiding

Voor de aardappelpuree:
Doe de All-Bran in een plasticzakje (of een stamper) en stamp fijn, of maal fijn met de mixer. Kook ondertussen de aardappels in een laagje water. Doe, zodra de aardappels zacht zijn, de olie, de gember en de All-Bran erbij en meng dit door elkaar. Voeg, vlak vóór het opdienen, de munt toe aan de puree.

De vis:
Leg de kruiden op een bord en wrijf de visfilets in met het kruidenmengsel. Verwijder het vel en bak de vis 1 minuut op hoog vuur in een beetje olijfolie. Draai de filets om als ze goudbruin zijn, en bak ook de andere kant 1 minuut op hoog vuur. Laat de vis uitlekken op keukenpapier.

Appeltaart

2 personen

2 personen

Ingrediënten

  • 210 g All-Bran Flakes
  • 80 g suiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • 6 appels in schijfjes
  • 3/4 pakje margarine van 250 g

Bereiding

Snijd de appels in schijfjes en leg ze in een met margarine ingevette ovenschaal.

Leg een laagje appels, stukjes margarine, een beetje suiker, kaneel en een laagje
All-Bran Flakes in de schaal.

Herhaal dit en leg ten slotte een paar stukjes margarine erbovenop.

Taart met kwark en abrikozen

tag_425

Ingrediënten

    Voor de bodem
  • 75 g All-Bran Plus
  • 1,5 eetlepel honing
  • 1,5 eetlepel suiker
  • 35 g margarine
  • Voor de vulling
  • 275 g verse ontpitte abrikozen
  • 3 eieren
  • 300 g magere verse kaas
  • 3 eetlepels suiker

Bereiding

Meng in een kom de All-Bran Plus, de honing en de suiker. Laat de margarine smelten en meng deze voorzichtig door het mengsel. Verdeel het mengsel gelijkmatig (goed aandrukken) over de bodem van een springvorm met een diameter van 20 cm. Bak in een matige oven op 180°C gedurende 10-15 minuten, tot deze basis goed knapperig is.

Bewaar één abrikoos voor de versiering. Snijd de andere in grove stukken en mix ze samen met de eieren, de kaas en suiker tot een smeuïg mengsel. Spreid dit mengsel uit over de basis en bak het geheel 35-40 minuten in de oven tot de bovenkant zacht goudgeel kleurt. Laat 10 minuten afkoelen in de vorm.

Verwijder dan de vorm, laat even afkoelen en snijd de taart in 6 porties. Warm of koud opdienen, eventueel versierd met amandelschilfers en stukjes abrikoos.

Muffins met chocola en banaan

<li>150 g bloem</li>
<li>Snufje zout</li>
<li>2 eieren</li>
<li>300 ml magere melk</li>
<li>300 ml water</li>
<li>75 g <b>All-Bran</b><sup></sup> Plus, verkruimeld</li>

Voor 12 muffins Deze muffins smaken heerlijk en zijn vetarm en vezelrijk!

Ingrediënten

  • 100 g volkorenbloem
  • 2 tl bakpoeder
  • ½ tl zout
  • 1 el cacaopoeder
  • 50 g suiker
  • 100 g All-Bran Plus
  • 225 ml magere melk
  • eiwit van 2 eieren
  • 2 el plantaardige olie
  • 1 banaan in plakjes

Bereiding

Roer de bloem, het bakpoeder, het zout, de cacaopoeder en de suiker door elkaar en zet apart.

De All-Bran Plus en de melk in een grote mengkom doen en roeren. Dit mengsel 2 minuten laten staan of tot de ontbijtgranen zacht zijn.

Eiwitten en olie toevoegen en goed kloppen. Roer de banaan erdoor.

Bloemmengsel toevoegen en goed roeren.

Muffinbakblik met papieren muffinvormpjes vullen, of het blik invetten en het beslag gelijkmatig verdelen.

Bak de muffins ongeveer 30 minuten op 200°C (gasstand 6) of tot ze goudbruin zijn.

Geglaceerde worteltaart

tag_483

Aantal personen: 20 Bent u in een gulle bui en wilt u uitdelen, bak deze worteltaart dan eens in een muffinbakblik.

Ingrediënten

    Cake:
  • 200 g volkorenbloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 el specerijenmix (gemalen)
  • 100 g lichte muscovadosuiker
  • 75 g All-Bran Plus
  • 225 g geraspte wortelen
  • 2 eieren
  • 150 g plantaardige olie
  • 2 el magere melk

  • Glazuur:
  • 75 g vetarme roomkaas
  • 75 g poedersuiker

Bereiding

Vet een diepe, ronde taartvorm (22 cm) in en bedek de bodem met bakpapier.

Zeef de bloem en de specerijenmix en roer vervolgens de suiker, All-Bran Plus en geraspte wortelen erdoor. Klop de eieren en melk met de olie en roer dit door het mengsel.

Doe het mengsel in de taartvorm met bakpapier en bak de taart 40 tot 45 minuten op 180°C (gasstand 4) in de oven tot hij stevig aanvoelt. Uit de oven halen en op een rooster laten afkoelen.

Voor het glazuur: klop de roomkaas en de poedersuiker door elkaar en smeer dit over de afgekoelde taart.

Muffins met zemelen en honing

Cheddarkoekjes

Voor 12 muffins Een lekkere traktatie voor elke gelegenheid. Voeg gedroogd fruit toe om deze muffins nog lekkerder te maken!

Ingrediënten

  • 225 g volkorenbloem
  • 1 el bakpoeder
  • ¼ tl zout
  • 50 g suiker
  • 50 g All-Bran Plus
  • 300 ml magere melk
  • 2 el honing
  • 50 ml plantaardige olie

Bereiding

Roer de bloem, bakpoeder, zout en suiker door elkaar en zet apart.

De All-Bran Plus, melk en honing in een grote mengkom doen en door elkaar roeren. Na het mengen 3 minuten laten staan of tot de ontbijtgranen zacht zijn.

Eiwitten en olie toevoegen en goed kloppen.

Bloemmengsel toevoegen en roeren tot alles goed vermengd is.

Muffinvormpjes in een muffinbakblik doen, of het blik invetten en het beslag gelijkmatig verdelen.

Op 200°C (gasstand 6) ongeveer 20 minuten laten bakken, of tot de muffins goudbruin zijn.

Zemelpannenkoeken

Cheddarkoekjes

Voor 10 pannenkoeken Opdienen met vulling/beleg naar keuze. Heerlijk met vers fruit.

Ingrediënten

  • 225 g volkorenbloem
  • 1 el bakpoeder
  • ¼ tl zout
  • 50 g suiker
  • 50 g All-Bran Plus
  • 300 ml magere melk
  • 2 el honing
  • 50 ml plantaardige olie

Bereiding

Zeef de bloem en het zout in een kom, voeg de eieren toe en meng alles.

De helft van de melk erbij schenken en mengen. De rest van de melk en het water toevoegen en tot een glad geheel mengen.

Schenk wat beslag in een pan met hete olie en strooi er wat verkruimelde All-Bran Plus over.

De pannenkoek bakken tot de onderkant goudbruin is, omdraaien en nog een paar minuten laten bakken.

Koekjes met All-Bran

tag_557

Ingrediënten

  • 210 g All-Bran Flakes
  • 280 g meel
  • 1 1/2 theelepel gedroogde gist
  • 1/2 theelepel zout
  • 75 g zachte margarine
  • 140 g suiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 40 ml melk
  • 4 eieren

Bereiding

Meng meel, gist en zout. Klop in een grote kom de margarine, suiker en eieren schuimig.

Meng de vanille, melk en All-Bran Flakes en klop los samen met het mengsel.

Meng met het mengsel van meel, gist en zout.

Vet een ovenschaal in, maak koekjes van het mengsel en leg ze er zo in dat er wat ruimte overblijft zodat ze niet aan elkaar gaan plakken.

Maak het gerecht af

Zet 8 minuten in de oven op 190º C of tot ze goudbruin zijn.

Cheddarkoekjes

tag_585

Voor 30 koekjes Een heerlijk hartig koekje. En als u het nog 'kaziger' wilt, neemt u er gewoon nog een pittig stukje Engelse cheddar bij.

Ingrediënten

  • 100 g margarine
  • 75 g vetarme cheddar
  • Snufje zout
  • Snufje cayennepeper
  • 100 g volkorenbloem
  • ½ tl bakpoeder
  • 75 g All-Bran Plus
  • 1 ei
  • 2 el magere melk

Bereiding

Zeef de droge ingrediënten in een kom, wrijf de margarine en de geraspte kaas erdoor en meng het geheel samen met het ei en de melk tot een zacht deeg.

Maak van het deeg een rol van ongeveer 38 cm lang. Wikkel het deeg in bakpapier en daarna in aluminiumfolie. Minstens 3 uur in de koelkast laten staan.

Snij de rol in plakken van 5 mm dik en leg deze op een ingevette bakplaat. Bak de koekjes 15 minuten op 180°C (gasstand 4) tot ze lichtbruin zijn.

Aardbeienyoghurt smoothie

tag_624

Voor ongeveer 3 glazen van 250 ml. Een simpele en lekkere manier zowel fruit als vezels aan uw dieet toe te voegen.

Ingrediënten

  • 450 g verse, rijpe aardbeien, zonder kroontje
  • Geraspte schil en sap van 1 grote sinaasappel (of ongeveer 80 ml sinaasappelsap)
  • 200 g magere yoghurt
  • 1 el basterdsuiker (of naar smaak)
  • 4 el (ong. 12 g) All-Bran Plus

Bereiding

Pureer de aardbeien, het sap, de yoghurt en de All-Bran tot een gladde massa. Rasp de schil van de sinaasappel.

Proef en voeg naar smaak eventueel suiker toe. Drink smakelijk!

Knoflookbrood met pinda's

tag_735

Voor 3 broden Een heerlijk hartig brood, dat prima bij een soepje past (zie bijvoorbeeld ons bonen-en pastarecept).

Ingrediënten

  • 50 g All-Bran Plus
  • 150 ml warm water
  • 450 g volkoren brood
  • 1 tl suiker
  • ½ tl zout
  • 1 el plantaardige olie
  • 1 zakje gedroogde gist (7 g)
  • 50 g boter of margarine (zacht)
  • 6 fijngehakte lente-uitjes
  • 6 teentjes knoflook, geplet
  • 4 el versgehakte peterselie
  • 25 g pinda's, fijngehakt

Bereiding

Doe de All-Bran en de helft van het water in een grote kom. Vijf minuten laten staan en daarna bloem, suiker, zout, olie en gist erdoor roeren. Meng dit met de rest van het water tot een zacht deeg.

Het deeg 10 minuten kneden tot het soepel is. Deeg in een licht bebloemde kom leggen en afdekken met een schone, vochtige theedoek.

30 minuten op een warme plek laten staan, of tot het deeg in omvang is verdubbeld.

Leg het deeg op een licht bebloemd blad en kneed het nog eens 5 minuten.

Verdeel het deeg in 3 stukken.

Meng alle resterende ingrediënten door elkaar.

Rol van elk stuk deeg een rechthoek van ongeveer 20 bij 30 cm. Smeer het knoflookbotermengsel over het uitgerolde deeg.

Rol vanaf de langste kant elk stuk deeg op tot een lange rol. Leg de rollen met de 'naad' naar beneden op een licht ingevette bakplaat.

30 minuten op een warme plaats laten staan.

Smeer voor een glanzende bovenkant elk brood in met wat melk en bak ze 15 tot 20 minuten in een voorverwarmde oven op 220°C (gasstand 7), of tot ze goudbruin zijn.

Warm en in plakken gesneden serveren, zodat de heerlijke knoflookvulling goed te zien is.

Mueslirepen van All-Bran

tag_746

Ingrediënten

  • 100 g All-Bran Flakes
  • 150 ml bijenhoning
  • 75 ml plantaardige olie
  • 70 g pinda's in stukjes
  • 140 g geraspte kokos
  • 70 g geraspte walnoten
  • 70 g sesamzaad
  • 70 g rozijntjes
  • 1 portie positieve energie

Bereiding

Meng allereerst de honing en de olie. Meng daarna in een grote kom de All-Bran, de kokos, de pinda's, de rozijntjes, de walnoten en het sesamzaad. Voeg de honing bij dit mengsel zodat het vochtig wordt.

Saus met komkommer, dille en citroen

tag_757

Ingrediënten

  • 15 g All-Bran Plus
  • 4 eetlepels magere verse kaas
  • 2 eetlepels light mayonaise
  • 2 eetlepels citroensap
  • 50 g fijn gehakte komkommer op azijn en dille (op z'n Russisch)
  • 1 snuifje verse dille

Bereiding

Meng alle ingrediënten en laat minstens twee uur in de koelkast rusten.

Meng opnieuw en serveer.

Mexicaanse saus

tag_766

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 kleine gehakte ui
  • 1/2 eetlepel zout
  • 1/5 eetlepel komijnpoeder
  • 1/2 eetlepel chilipoeder
  • 400 g tomaten in blik (niet uitgelekt), in stukken
  • 25 g All-Bran Plus
  • zwarte peper en cayennepeper, naar smaak
  • 6 gehakte teentjes knoflook

Bereiding

De olijfolie in een middelgrote pan verwarmen. Ui en zout toevoegen en gedurende 5 minuten op een matig vuurtje snel aanfruiten of totdat de ui smelt.

Komijn en chilipoeder toevoegen en nog eens 5 minuten fruiten.

De gehakte tomaten, All-Bran Plus en het tomatensap toevoegen. Aan de kook brengen, half afdekken en op een laag vuurtje zetten. Minstens 30 minuten laten sudderen.

Zwarte peper toevoegen en tijdens het koken cayennepeper en knoflook toevoegen (voor een sterkere smaak de knoflook pas op het laatst toevoegen).

De saus kan als zodanig worden opgediend of eerst gedeeltelijk of geheel door de mixer worden gehaald.

Volkorenbrood

tag_777

Ingrediënten

  • 100 g All-Bran Plus
  • 2 zakjes (van 7 tot 8 g elk) gedroogde bakkersgist
  • 400 g bloem
  • 1 theelepel zout
  • 300 ml lauw water

Bereiding

Week de All-Bran 5 minuten in lauw water.

Voeg dan alle ingrediënten toe en kneed het deeg (met de kneedmachine of met de hand).

Leg het deeg in een ronde of ovalen broodvorm. Laat het één of twee uur rijzen op een warme plaats (25°C) tot het volume van het deeg verdubbeld is. Bak het deeg 20 tot 30 minuten in een oven op 225 tot 250°C.