Vezels spelen een belangrijke rol bij het gezond houden van uw spijsvertering en bij uw algemene welzijn.

Voor een gezond dieet geldt een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van 25 g vezels per dag. Als u niet voldoende voedingsvezels binnenkrijgt, werkt uw spijsvertering mogelijk niet optimaal. Dit kan ertoe leiden dat u een opgezette buik krijgt of zich sloom of onprettig voelt.

ontbijtgranen

De spijsvertering

Spijsvertering is het proces waarbij voedsel en dranken worden omgezet in voedingsstoffen. De meeste spijsverteringsprocessen, evenals het proces waarbij de voedingstoffen in het systeem worden opgenomen, vinden in de dunne darm plaats.

Hoe werkt dat?

Elke hap die we nemen doorloopt dit proces, dat ook nog eens heel lang duurt. Zoals eerder gezegd, vinden de meeste spijsverteringsprocessen en het proces waarbij de voedingstoffen in het systeem worden opgenomen, in de dunne darm plaats. De enzymen die door de alvleesklier worden geproduceerd en het gal uit de galblaas spelen daarbij een belangrijke ondersteunende rol. Het duurt ongeveer 12 tot 48 uur voordat voedsel is verteerd en de afvalstoffen (ontlasting of feces) uit het lichaam worden uitgescheiden.

Terwijl het te verteren voedsel zich door het lichaam verplaatst, helpt de lever met de vertering van eiwitten, koolhydraten en vetten. De lever neutraliseert ook schadelijke chemische stoffen (zoals alcohol) voordat deze worden omgezet in afvalstoffen en door ons lichaam worden uitgescheiden.

Vezels en onverteerbaar zetmeel kunnen niet worden geabsorbeerd in de dunne darm en komen in de dikke darm. Dit is de plaats waar water door het lichaam wordt gereabsorbeerd en de vezels en het onverteerbare zetmeel door bacteriën worden afgebroken. Tijdens dit proces worden vetzuren en gassen gevormd.

Dat betekent niet dat u automatisch in een windmachine verandert door meer vezels te gebruiken. Voer uw vezelinname geleidelijk op en zorg dat u meer drinkt.

ontbijtgranen

Wees aardig voor uw spijsverteringssysteem

Als u de ontbijtgranen van Kellogg's bekijkt, ziet u dat All-Bran-producten tot de vezelrijkste behoren. Een portie bevat tussen de 3,5 en 11 g vezels. Dit is 14 - 43% van uw dagelijkse vezelbehoefte van 25 g.

Vezels spelen een belangrijke rol bij een gezonde spijsvertering, maar er is meer. Er zijn veel andere factoren op het gebied van voedingsgewoonten en leefwijze die een belangrijke rol spelen en die u kunnen helpen uw spijsvertering gezond te houden. Hieronder vind je 5 eenvoudige stappen die je daarbij kunnen helpen:

 1. Eet gezond en evenwichtig
 2. Eet langzaam en regelmatig
 3. Blijf actief
 4. Zorg voor minder stress
 5. Rook niet en beperk alcoholgebruik

Help uw spijsvertering een handje:

 • Vezels absorberen water, dus drink veel water.

De darm moet water kunnen opnemen, zodat vezels de afvalstoffen effectief kunnen transporteren en verzamelen.' into 'Voedingsvezels moeten voldoende water absorberen om goed te kunnen functioneren.

 • Het is van vitaal belang dat u uw vezelinname langzaam opvoert, zodat uw lichaam en spijsverteringssysteem de tijd hebben om eraan te wennen. Als u de vezelinname te snel opvoert of niet voldoende drinkt, kan dit het ongemak dat wordt veroorzaakt door een slechte spijsvertering veel erger maken. Als u overstapt op Kellogg's All-Bran.

Controleer het etiket

Probeer producten te consumeren die minimaal 6g vezels per 100g bevatten.

appel granen

Ontbijt

Wat zei uw moeder altijd? Het ontbijt is echt de belangrijkste maaltijd van de dag en ook een goede gelegenheid om uw vezelopname te verhogen! Onderneem actie en kies voor vezelrijke ontbijtgranen (deze die meer dan 6g vezels per 100g bevatten).

De Kellogg's All-Bran producten bevatten tussen de 3,5 en 11 g vezels per portie! (De hoeveelheid tarwezemelvezels varieert van 4,5 - 10,8 g per portie) en levert tot 43% van de ADH vezels.

peren rozijnen

Hoe groot is een portie?

All-Bran Plus: portie van 40 g 11 g vezels (43% ADH) 11 g tarwezemelvezel
All-Bran Choco: portie van 45 g 4,5 g vezels (18% ADH) 3,6 g tarwezemelvezel
All-Bran Flakes: portie van 30 g 4,5 g vezels (18% ADH) 3,6 g tarwezemelvezel
All-Bran Fruit 'n Fibre: portie van 40 g 3,5 g vezels (14% ADH) 3,6 g tarwezemelvezel

Naast alle voordelen van tarwezemelvezels bevatten de ontbijtgranen van Kellogg's All-Bran ook nog eens 6 B-vitaminen, ijzer en vitamine D.

Eet groene groenten (en rode, paarse en oranje)Graanproducten zijn de belangrijkste bronnen van vezels, maar het is belangrijk dat je ook vezels uit andere bronnen consumeert. Een van de redenen waarom iedereen 5 porties fruit en groeten moet eten, is omdat we zo meer vezels binnenkrijgen. Eet als het mogelijk is ook de schil, deze bevat vaak de meeste vezels. Eet fruitsalades, roerbakgroenten, soepen of gedroogd fruit en maak een vegetarische kebab op de barbecue of een verwarmende groentenstoofschotel met linzen en bonen in de winter.

Wat is een portie fruit?

 • 1 middelgrote appel, sinaasappel, banaan of peer
 • 2 kleine fruitsoorten (abrikozen, pruimen, etc.)
 • 4 halve gedroogde abrikozen
 • 80 gr fruit uit blik
 • 1 eetlepel rozijnen of gedroogde cranberries

Wat is een portie groenten?

 • 80 g gekookte groenten
 • 80 g gekookte gedroogde erwten, bonen, linzen of bonen uit blik
 • 80 g sla
 • 1 kleine aardappel